Denise Vos gaat voor The Agile Coach Company in het kader van haar studie International Management een wetenschappelijk onderzoek doen naar de Agile volwassenheid van organisaties. Wij stellen haar vijf vragen over haar onderzoek en het doel van haar onderzoek.


Wat spreekt je aan in Agile?

Denise: “Ik denk dat Agile werken de manier van werken in de toekomst is. Met de toenemende concurrentie door o.a. technologische ontwikkelingen en globalisatie is het heel belangrijk om te weten wat je klant wilt en om de klant vanuit een multidisciplinair team zo optimaal mogelijk te bedienen. Daarnaast wordt de markt steeds diverser. Met de flexibiliteit van Agile werken kan je de concurrentie voor blijven, en aanpassen aan de markt.


Wat is het doel van je onderzoek?

Denise: “Het doel van mijn onderzoek is om een Agile maturity scan te ontwikkelen die organisaties inzicht geeft in de volwassenheid van Agile binnen hun organisatie. In eerste instantie focus ik me daarbij op organisaties uit de financiële sector, maar uiteindelijk willen we dit natuurlijk ook breder toegankelijk maken als daar behoefte aan blijkt vanuit de praktijk.

 Om de maturity scan te ontwikkelen, ga  ik wetenschappelijk onderzoek doen. In de theorie betekend dit dat er meer informatie beschikbaar komt over Agile werken en dat zal  organisaties helpen bij het beter definiëren van agility criteria . In de praktijk kan de scan d.m.v. een aantal vragen in korte tijd bepalen wat de volwassenheid van Agile is in dat bedrijf en wat nodig is om ontwikkelstappen hierin te zetten.


Wat hoop je in de praktijk aan te treffen?

Denise: “Ik hoop dat de literatuur die ik vind bevestigd wordt door de praktijk. De meeste literatuur is afkomstig uit het bedrijfsleven, dus ik denk ook dat dit zal gebeuren. Wat ik verwacht te zien als resultaat is dat er verschillende interpretaties en definities zijn van Agile werken. Door het ontwikkelen van een volwassenheidsmodel, wil ik organisaties helpen om de ontwikkelpunten op een praktische manier duidelijk naar voren te laten komen. Bijkomend voordeel is dat we door de scan (die gekoppeld is aan het volwassenheidsniveau) ook een benchmark tussen bedrijven kunnen uitvoeren. Dit helpt organisaties ook om de concurrentie voor te blijven!


Wat levert het de bedrijven op die mee willen werken aan jouw onderzoek?

 Denise: “Ten eerste, een accuraat inzicht in de agility van de organisatie, want uit onderzoek is gebleken dat maar de helft van de organisaties die denken dat ze Agile werken, dit ook echt doen volgens Agile criteria. Ten tweede, zodra bepaald is hoe Agile de organisatie in werkelijkheid is, krijgen ze advies over hoe ze nog meer Agile kunnen worden. Ik ben nu nog volop bezig met de literatuurstudie, maar verwacht in oktober mensen/organisaties te gaan benaderen. Hierbij zal ik me richten de financiële service sector”.

Denise zal de komende periode met regelmaat een update geven over haar onderzoek. Heb jij vragen over haar onderzoek of is jouw organisatie in de financiële sector geïnteresseerd in deelname? Stuur dan een e-mail naar info@agilecoachcompany.nl

Ook interessant: Ebook Een praktische kijk op Agile